Pályázatok

INNOVATÍV TECHNOLÓGIÁK KUTATÁSA, FEJLESZTÉSE ÉS ALKALMAZÁSA A KALÁSZOS GABONA VERTIKUM MINŐSÉGI MUTATÓINAK JAVÍTÁSA ÉRDEKÉBEN

 

PROJEKT AZONOSÍTÓSZÁMA: GINOP-2.2.1-15-2016-00026

TÁMOGATÁS ÖSSZEGE: 1 048 769 088,- FT

TÁMOGATÁS INTENZITÁSA: 78,58 %

 

Konzorcium vezető:Hódagro Zrt. (támogatás: 305 724 860,- Ft intenzitás: 64,6%)
Konzorcium tag:EPMS Zrt. (támogatás: 174 708 190,- Ft intenzitás: 64,23%
Konzorcium tag:Szegedi Sütödék Kft. (támogatás: 55 999 994,-Ft intenzitás: 49,49%)
Konzorcium tag:Gabonakutató Nonprofit Kft. (támogatás: 469 983 867,- Ft intenzitás: 100%)
Konzorcium tag:MATE (feladatátadó jogelőd NAIK, támogatás: 104 834 692,- Ft intenzitás: 100%)

 

A 2016 őszén indult projekt célja olyan komplex fejlesztések megvalósítása volt, amelyek hozzájárulnak a kalászos gabonák termésstabilitásához, beltartalmi minőségének javulásához, majd az előállított exportképes magas minőségi mutatókkal rendelkező termékeken keresztül az egészséges táplálkozáshoz, valamint a jelenleginél egészségesebb állati takarmányokhoz. E célt nemesítési, technológiai, takarmányozási, malom- és pékipari kutatási-termékfejlesztési feladatok elvégzésével és koordinációjával kívánta elérni. A vissza nem térítendő támogatás összege közel 1,049 milliárd forint volt, a támogatás intenzitása pedig 78,58%.

 

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg, az így létrejött termékek javítják exportlehetőségeinket, és öregbíthetik a magyar búzafajták és más kalászos gabona termékeink hírnevét. A projekt legfontosabb termékei az alábbiak:

  1. A növénynemesítés új termékei új kalászos gabona (búza, durum búza, tritikále, árpa, zab) fajták, fajtajelöltek kiegyenlített, termelésre alkalmas ősi kalászos gabona biotípusok, valamint antioxidánsokban gazdag, bíbor és kék szemű magas beltartalmi értékű kenyérbúza törzsek. Ezeket a Gabonakutató NP Kft. (Szeged) hozta létre. Az új fajták termés- és élelmiszerbiztonsági vizsgálatait NAIK szegedi Növénytermesztési Önálló Kutatási Osztálya végezte el.
  2. A növénytermelés és az állattartás termékei: Az új, elismert fajtákból kiváló minőségű fémzárolt vetőmag, két új kalászos gabona vetőmag termesztési technológia és egy új, kalászvédelemre kifejlesztett permetezési technológiai rendszer jött létre. Ezek mellett két új, etetési kísérletekkel alátámasztott magasabb értékű, (broiler csirke és tejtermelő szarvasmarha) takarmánykeverék került kifejlesztésre. A fenti termékeket a Hódagro Mezőgazdasági Zrt. (Hódmezővásárhely) készítette el.
  3. Élelmiszeripari kutatások és termékek: A reformtáplálkozásban is alkalmazható, speciális őrleményekből előállított (egészségmegőrző és betegségmegelőző) liszttípusok, céllisztek kifejlesztésre kerültek. Ősi gabonafajok (alakor, tönke, tönköly) XXI. a századi élelmiszeripari igényeknek megfelelő hántolás- és őrléstechnológiák kidolgozása. Az új őrléstechnológiai kísérletek beállítását és az új malomipari termékek előállítását az Első Pesti Malom Zrt. kunszentmiklósi üzeme végzte. Munkájuk eredményeképpen új, egészségmegőrző liszttípusokat hoztak létre.
  4. Új pékipari termékek fejlesztése: A kitűzött célnak megfelelően a külföldi termékeknél olcsóbb, különleges pékipari termékek, (két kenyér és péksütemény termékcsalád) kifejlesztése és próbagyártása indult meg a Szegedi Sütödék Kft. részéről. Kevésbé ismert ősi gabonafajok felhasználásával új, széles pékipari termékpalettát felsorakoztató pékáru fejlesztések (kenyérlángos, bíbor színű búza töretes pékáruk, teljes kiőrlésű tönköly kenyér, tritikálé liszt felhasználásával készült pékáruk almás, szilvás, meggyes, barackízes, vegyes ízes bukta stb.) próbagyártása. Az új, betegség megelőző illetve egészségvédő hatású pékipari termékek létrehozása.

 

A Projekt 2020.08.31-én zárult.


További információ kérhető:
Dr. Cseuz László, projektvezető
Elérhetőség (+36 62 435 235 / 2206 mellék, e-mail: laszlo.cseuz@gabonakutato.hu)

GINOP-1.2.6-8-3-4-16-2017-00035

A SZEGEDI SÜTŐDÉK Élelmiszeripari, Kereskedelmi és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság 2018.02.07-én 37%-os támogatási intenzitás mellett 125 892 344,- forint vissza nem térítendő és 129 294 840,- forint visszatérítendő támogatást nyert a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretén belül „A Szegedi Sütödék Kft. eszközbeszerzése és gyártócsarnok építése” című pályázatával.

A Szegedi Sütödék Kft. sikeresen zárja a gyártócsarnok építési és eszközbeszerzési projektjét. A másfél éves megvalósítási időszak alatt cégünk a Szeged, Napos út 1. szám alatti telephelyünkre felépítette új gyártóüzemét, melyben a legmodernebb sütőipari gyártástechnológiával termelünk. A projekt keretében az építés mellett beszerzésre kerültek etázskemencék, forgókemencék, liszt szállító, adagoló rendszer, kelesztők és megújuló energiaforrást hasznosító napelemes rendszer. A fejlesztés hatására kapacitásaink nőttek, új, eddig nem gyártott termékekkel is kiszolgáljuk vásárlóink igényeit. Vállalkozásunk prosperál, versenyképességünk nő.

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg.

GINOP-1.2.6-8-3-4-16-2017-00035

A SZEGEDI SÜTŐDÉK Élelmiszeripari, Kereskedelmi és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság 2018.02.07-én 37%-os támogatási intenzitás mellett 125 892 344,- forint vissza nem térítendő és 129 294 840,- forint visszatérítendő támogatást nyert a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretén belül „A Szegedi Sütödék Kft. eszközbeszerzése és gyártócsarnok építése” című pályázatával.

A Szegedi Sütödék Kft. patinás, nagy hagyományokkal rendelkező sütőipari vállalkozás. Termékkínálatukban több száz féle sütőipari termék található, ezen belül: kenyérféleségek szeletelt, csomagolt, tartós, magvas, rozsos változatokban is; kifli, zsemle, kalácsok, töltelékes és töltelék nélküli péksütemények, csomagolt készítmények; szendvicsek. Az elnyert támogatásból a cég új telephely építését tűzte zászlajára, melyet gyártástechnológiai szempontból a legmodernebb sütőipari gépekkel, eszközökkel kívánja fejleszteni. A projekt célja, hogy a társaság növelni tudja termelési kapacitását, kisebb energiafelhasználással, modernebb eszközökkel, költséghatékonyabb módon tudja ellátni gyártótevékenységét, növelve ezáltal a piaci részesedését. A növekvő piaci pozíció pedig hosszú távon is biztosítja a Vállalkozás további eredményes és stabil működését.

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg.


Árjegyzék
X
Termékösszetétel
Ok